Jarmuż i jego doskonałe właściwości

Jarmuż i jego doskonałe właściwości

1 czerwca, 2021 Wyłączono przez Wielka zmiana

W ostatnim czasie, jarmuż zyskał niebywałą popularność, szczególnie wśród osób interesujących się zdrowym żywieniem . Stał się on komponentem sałatek, zielonych koktajli, a nawet zdrową przekąską (w formie chipsów). Co kryje się w tej, z pozoru nieciekawej, roślinie? Jakie posiada właściwości prozdrowotne?

Czym właściwie jest jarmuż?

Jarmuż (Brassica oleracea L. var. sabellica L.) jest to roślina z rodziny kapustowatych. Botanicznie jest on odmianą kapusty warzywnej. Jarmuż jest rośliną dwuletnią. Roślina ta występuje wyłącznie na polach uprawnych – nie spotkamy jej dziko rosnącej. Najbardziej charakterystycznym elementem tej rośliny, są długie, kędzierzawe, ciemnozielone lub jasnofioletowe liście, które tworzą rozetę.

Jarmuż był znany już w średniowieczu, dlatego też stanowi on składnik wielu dań kuchni tradycyjnej w krajach takich jak: Holandia, Szwajcaria, Niemcy.

Właściwości prozdrowotne jarmużu

Jarmuż, pomimo niepozornego wyglądu, to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych i witamin. W 100g surowych liści jarmużu znajdziemy:

  • jedynie 49 kcal
  • 4,3 g białka
  • 0,9 g tłuszczu
  • 8,8 g węglowodanów
  • 3,6 g błonnika.

Surowe liście jarmużu to również bomba witaminowa, zawierająca w 100g:

  • Witaminy C – 120 mg
  • Tiaminy – 0,110 mg
  • Ryboflawiny – 0,130 mg
  • Niacyny – 1,000 mg
  • Witaminy B6 – 0,271 mg
  • Witaminy A – 9990 IU
  • Witamina K – 704.8 μg
  • Kwasu foliowego- 141 μg

oraz następujące minerały

  • Wapń – 150 mg
  • Żelazo  – 1,47 mg
  • Magnez  – 47 mg
  • Fosfor – 92 mg
  • Potas  – 491 mg
  • Sód – 38 mg
  • Cynk  – 0,56 mg.

Dobroczynne działanie jarmużu…

Z uwagi na swój, niezwykle bogaty skład jarmuż bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Do najważniejszych korzyści wynikających z włączenia tego warzywa do swojej diety, należą:

  • regulacja trawienia oraz pasażu jelitowego – dzięki wysokiej zawartości błonnika
  • wspomaganie pracy układu krwionośnego i serca – dzięki bogactwu w potas
  • regulacja ciśnienia krwi oraz wzrost odporności na infekcje – dzięki wysokiej zawartości witaminy C
  • wzmożone wytwarzanie czerwonych krwinek – dzięki obecności witaminy K oraz żelaza (przeciwdziałanie anemii).

Kilka pomysłów na jarmuż…

  • Liście jarmużu można podsmażyć na patelni i doprawić identycznie, jak w przypadku szpinaku.
  • Garść jarmużu dopełni bazę zielonej zupy krem.
  • Dzieciaki chętnie zjedzą jarmuż w postaci chipsów pieczonych w piekarniku (z niewielką ilością oliwy i soli).
  • Zielony koktajl = jarmuż + sok jabłkowy + banan + pietruszka.