Jarmuż i jego doskonałe właściwości
1 czerwca, 2021W ostatnim czasie, jarmuż zyskał niebywałą popularność, szczególnie wśród osób interesujących się zdrowym żywieniem . Stał się on komponentem sałatek, zielonych koktajli, a nawet zdrową przekąską (w formie chipsów). Co kryje się w tej, z pozoru nieciekawej, roślinie? Jakie posiada właściwości prozdrowotne?
Czym właściwie jest jarmuż?
Jarmuż (Brassica oleracea L. var. sabellica L.) jest to roślina z rodziny kapustowatych. Botanicznie jest on odmianą kapusty warzywnej. Jarmuż jest rośliną dwuletnią. Roślina ta występuje wyłącznie na polach uprawnych – nie spotkamy jej dziko rosnącej. Najbardziej charakterystycznym elementem tej rośliny, są długie, kędzierzawe, ciemnozielone lub jasnofioletowe liście, które tworzą rozetę.
Jarmuż był znany już w średniowieczu, dlatego też stanowi on składnik wielu dań kuchni tradycyjnej w krajach takich jak: Holandia, Szwajcaria, Niemcy.
Właściwości prozdrowotne jarmużu
Jarmuż, pomimo niepozornego wyglądu, to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych i witamin. W 100g surowych liści jarmużu znajdziemy:
- jedynie 49 kcal
- 4,3 g białka
- 0,9 g tłuszczu
- 8,8 g węglowodanów
- 3,6 g błonnika.
Surowe liście jarmużu to również bomba witaminowa, zawierająca w 100g:
- Witaminy C – 120 mg
- Tiaminy – 0,110 mg
- Ryboflawiny – 0,130 mg
- Niacyny – 1,000 mg
- Witaminy B6 – 0,271 mg
- Witaminy A – 9990 IU
- Witamina K – 704.8 μg
- Kwasu foliowego- 141 μg
oraz następujące minerały
- Wapń – 150 mg
- Żelazo – 1,47 mg
- Magnez – 47 mg
- Fosfor – 92 mg
- Potas – 491 mg
- Sód – 38 mg
- Cynk – 0,56 mg.
Dobroczynne działanie jarmużu…
Z uwagi na swój, niezwykle bogaty skład jarmuż bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Do najważniejszych korzyści wynikających z włączenia tego warzywa do swojej diety, należą:
- regulacja trawienia oraz pasażu jelitowego – dzięki wysokiej zawartości błonnika
- wspomaganie pracy układu krwionośnego i serca – dzięki bogactwu w potas
- regulacja ciśnienia krwi oraz wzrost odporności na infekcje – dzięki wysokiej zawartości witaminy C
- wzmożone wytwarzanie czerwonych krwinek – dzięki obecności witaminy K oraz żelaza (przeciwdziałanie anemii).
Kilka pomysłów na jarmuż…
- Liście jarmużu można podsmażyć na patelni i doprawić identycznie, jak w przypadku szpinaku.
- Garść jarmużu dopełni bazę zielonej zupy krem.
- Dzieciaki chętnie zjedzą jarmuż w postaci chipsów pieczonych w piekarniku (z niewielką ilością oliwy i soli).
- Zielony koktajl = jarmuż + sok jabłkowy + banan + pietruszka.