Zalety spożywania mleka koziego

Zalety spożywania mleka koziego

14 lipca, 2021 Wyłączono przez Wielka zmiana

Mleko kozie i jego przetwory to doskonała alternatywa dla produktów wytwarzanych z mleka pochodzącego od krowy. Smakują i pachną bardzo specyficznie, co dla niektórych może być zaletą, a inni z kolei potraktują to jako wadę. Jednak na największą uwagę zasługują cenne właściwości odżywcze.

Dlaczego warto pić mleko kozie?

Mleko kozie jest bardzo zdrowe pod warunkiem, że pochodzi ze sprawdzonych źródeł. Lokalna farma to miejsce, gdzie zwierzę przebywa we właściwych warunkach, nie jest narażona na stres oraz nie karmi się go szkodliwymi produktami, które później przedostają do się do mleka. Mleko pochodzące od kozy to jedyna opcja dla osób, które zmagają się z nietolerancją laktozy, która znajduje się w produktach pochodzących od krów. Skład chemiczny mleka koziego nie odbiega zbytnio od mleka matki, dlatego można podawać go dziecku już po ukończeniu pierwszego roku życia. Nie wcześniej, gdyż znajduje się w nim zbyt dużo składników mineralnych, które nie są dobrze trawione przez nerki, co może przyczynić się do nadmiernego obciążenia młodego organizmu.

Mleko kozie to bogactwo witaminy A, jest w nim bardzo dużo kwasu orotowego znanego również jako witamina B13, która odgrywa bardzo ważną rolę w budowaniu komórek u dzieci oraz umożliwia regenerację tkanek u osób w podeszłym wieku. Zarówno mleko, jak i przetwory mleczne dostarczają do przewodu pokarmowego witaminę D, E, B1, B2 oraz PP. To również źródło kwasu foliowego. Mleko kozie jest bogate w dużą ilość wapnia, sporo w nim także potasu, fosforu i żelaza. Z tego względu nie może zabraknąć go w diecie osób zmagających się z anemią.

Warto dodać, że omawiany produkt jest lekkostrawny, dlatego nie obciąża nadmiernie organizmu, co jest uwarunkowane stosunkowo małym rozmiarem kuleczek tłuszczu znajdujących się w mleku oraz jego przetworach. Ta zależność wpływa na pracę enzymów i sprawia, że trawienie znacznie przyspiesza. W mleku nie występują metale ciężkie, gdyż organizm kozy filtruje i usuwa wszystkie szkodliwe substancje oraz zanieczyszczenia. Dla porównania w mleku krowim znajduje się stosunkowo dużo metali ciężkich, które nadmiernie obciążają organizm i wpływają na jego funkcjonowanie. Kozy to czyste zwierzęta, co w dużym stopniu wpływa na poziom zanieczyszczenia mleka. Mleko krowie ma nawet o 400% więcej pestycydów niż odmiana pochodząca od kozy.