Kapusta kiszona – wsparcie dla układu pokarmowego

Kapusta kiszona – wsparcie dla układu pokarmowego

14 lutego, 2021 Wyłączono przez Wielka zmiana

Kapusta kiszona powstaje w trakcie procesów fermentacji, w których kluczową rolę odgrywa sól. W trakcie tego procesu ma miejsce rozkładanie cukrów, dzięki czemu odbywa się produkcja kwasu mlekowego, który odpowiada za bardzo charakterystyczny smak kapusty. Smakuje znakomicie, jednak warto wziąć pod uwagę przede wszystkim cenne właściwości kapusty i jej wpływ na układ pokarmowy oraz funkcjonowanie całego organizmu.

W dawnych czasach kapusta chroniła przed groźnymi chorobami (między innymi szkorbutem), wspierała układ odpornościowy oraz zapobiegała odmrożeniom. Dzisiaj przypisuje się jej dodatkowe zalety, ale cały czas wspiera bóle reumatyczne i występujące na ciele owrzodzenia.

Kapusta jest niskokaloryczna, dlatego może znaleźć się w diecie każdego, kto pragnie poprawić stan zdrowia i funkcjonowanie układu pokarmowego. Doskonale radzi sobie problemami trawiennymi, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom niewłaściwego cholesterolu oraz doskonale działa na serce i krążenie. Kapusta poprawia również wygląd i kondycję skóry. Wszystkie wymienione powyżej cechy są związane z bogactwem cennych składników oraz minerałów. Znajduje się w niej sporo witaminy C, magnezu, potasu, żelaza oraz wapnia. Oprócz tego warto wspomnieć o obecności witaminy E, K oraz A. To jeden z najzdrowszych produktów po jakie można sięgać i stanowi idealny dodatek do spożywanych posiłków. Jest to uwarunkowane występowaniem w kapuście kwasu mlekowego. Dlatego poleca się ją w trakcie zmagania się z chorobami układu pokarmowego, ułatwia również utrzymanie flory bakteryjnej jelit na właściwym poziomie, albo jej odbudowanie. W kapuście, która została wcześniej ukiszona znajdują się spore ilości błonnika pokarmowego, co przyda się przede wszystkim w przypadku zmagania się z zaparciami. Ułatwia również walkę ze zbędnymi kilogramami. Wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu spada ryzyko wystąpienia miażdżycy i różnych dolegliwości związanych z sercem.

Wiele osób zmaga się z wrzodami oraz nadżerką żołądka, co jest uwarunkowane niewłaściwą dietą, dużą intensywnością życia oraz stresem. W ich przypadku szczególnie poleca się stosowanie soku z kapusty kiszonej, który łagodzi działanie kwasów, a także soli. Oznacza to zdecydowanie mniejsze poczucie dyskomfortu. Regularne spożywanie soku to jeden z najlepszych sposobów detoksykacji, który sprawia, że organizm staje się wolny od szkodliwych substancji przemiany materii, a poziom wolnych rodników ulega znacznej redukcji.

Dzięki kapuście kiszonej poziom glukozy w organizmie zostaje uregulowany. Warto wspomnieć o działaniu przeciwzapalnym oraz wspieraniu organizmu, który zmaga się ze zmianami zapalnymi o różnym podłożu.

Na zakończenie warto wspomnieć o obecności cennych przeciwutleniaczy, co sprawia, że zmniejsza się ryzyko wystąpienia nowotworów.