Różnice między alergią pokarmową a nietolerancją pokarmową
28 grudnia, 2021Problemy z trawieniem, bóle brzucha, wymioty to objawy, które mogą towarzyszyć zarówno alergii, jak i nietolerancji pokarmowej. Podjęcie odpowiedniego leczenia należy rozpocząć od postawienia właściwej diagnozy. Czym różnią się te schorzenia i jak je leczyć?
Problemy trawienne na tle alergicznym
Alergia pokarmowa to nic innego jak nieprawidłowa reakcja organizmu na czynniki zewnętrzne. W przypadku alergii pokarmowej chodzi o produkty spożywcze. Bezpośredni wpływ na pojawienie się reakcji alergicznej ma histamina. Substancja ta występuje w organizmie, a jej wydzielanie następuje pod wpływem kontaktu z alergenem. Tak też może być po spożyciu uczulającego produktu.
Do reakcji alergicznej dochodzi, gdy w organizmie pojawia się zbyt duża ilość histaminy, np. wskutek spożycia alergizującego produktu. Wtedy mogą się pojawić:
• wymioty;
• nudności;
• wysypka;
• duszności;
• biegunka.
W najgorszym przypadku, czyli przy bardzo wysokim poziomie histaminy w organizmie może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. To bardzo szybka i silna reakcja organizmu osoby uczulonej, która może doprowadzić do śmierci.
Czym jest nietolerancja pokarmowa?
Zarówno alergia pokarmowa, jak i nietolerancja pokarmowa związane są z nadwrażliwością i niewłaściwą reakcją na dany produkt spożywczy. Drugi rodzaj schorzenia występuje zawsze po spożyciu produktu, którego organizm nie potrafi strawić. Zwykle jest to spowodowane brakiem odpowiedniego enzymu trawiennego. Z nietolerancją pokarmową najczęściej mamy do czynienia w przypadku spożywania produktów mlecznych, które zawierają laktozę. Organizm chorego na ten rodzaj nietolerancji pokarmowej nie wytwarza potrzebnego do strawienia mleka enzymu o nazwie laktaza. Jest to substancja, która ma na celu rozkład cukrów znajdujących się w mleku oraz jego przetworach. Nietolerancja pokarmowa, podobnie jak alergia pokarmowa może mieć uwarunkowanie genetyczne, jednak nie jest to regułą. Objawy, które są bardzo podobne do alergii, mogą pojawić się również wskutek spożycia produktów wysoko przetworzonych, wzbogaconych substancjami, do których układ pokarmowy człowieka jest nieprzystosowany.
Jak odróżnić alergię od nietolerancji
Zasadniczą różnicą pomiędzy alergią a nietolerancją pokarmową jest źródło ich powstania. Alergia uwarunkowana jest czynnikami immunologicznymi. Są to czynniki związane z układem odpornościowym. Stąd zwiększone ryzyko jej wystąpienia u osób posiadających problemy z odpornością np. dzieci.
Nietolerancja pokarmowa nie ma związku z osłabieniem organizmu i brakiem odporności. Zdolność do zwalczania wirusów, bakterii nabywana jest zwykle z wiekiem, stąd szansa na „wyrośnięcie” z alergii. Niestety nietolerancja zazwyczaj jest schorzeniem na całe życie. Nie ma sposobu na odróżnienie tych dwóch chorób na podstawie obserwacji objawów. Zwykle w obu przypadkach są one identyczne.