Rodzaje alergenów
20 lipca, 2021Według specjalistów zajmujących się problemem alergii liczba przypadków tej dolegliwości wciąż rośnie. Obecnie alergie dotyczą nie tylko dzieci, ale również pojawiają się u osób dorosłych – dotąd nie zgłaszających objawów alergii pokarmowej czy oddechowej. Według badań na rozwój alergii bardziej narażone są dzieci wychowujące się w miastach. Przebywanie w bliskim towarzystwie zwierząt gospodarskich pozytywnie wpływa na obniżenie ryzyka rozwoju chorób alergicznych w przyszłości.
Rodzaj alergenu na jaki jest uczulona dana osoba ma bardzo duży wpływ na jakość życia, oraz włączane opcje terapeutyczne – leczenie wziewne, dojelitowe, ograniczenia dietetyczne czy zmiana stylu życia i nawyków higienicznych.
Ogólny podział alergenów
Bez względu na to jaką drogą alergeny dostają się do organizmu dzieli się je na:
- alergeny całoroczne – czyli te, które są obecne w środowisku chorego, bez względu na porę roku np. są to alergeny kurzu domowego czy alergeny pochodzenia zwierzęcego np. naskórek lub ślina kota i psa.
- alergeny sezonowe – ich występowanie jest ściśle związane z obecną porą roku i sezonem, wśród nich są najczęściej zarodniki grzybów oraz pyłki roślinne, które są uwalniane przez drzewa i krzewy w określonych miesiącach roku np. pyłek brzozy, lipy, traw itp.
W literaturze funkcjonują również pojęcia alergenów zewnątrzpochodnych oraz wewnątrzpochodnych, podziału dokonuje się na podstawie tego czy dany alergen występuje w domu chorego czy poza nim. Przykładami alergenów wewnątrzpochodnych są alergeny kurzu, zwierząt, lateks czy zarodniki pleśni.
Alergeny wziewne można podzielić na zewnątrzpochodne i wewnątrzpochodne (zależnie od tego, czy alergik jest na nie narażony w domu).
Alergeny wziewne – alergia na brzozę, alergia na lipę i trawy
Są częstą przyczyną dolegliwości sezonowych. W łagodnych stanach pacjentom ulgę przynoszą leki bez recepty, które zgodnie z zaleceniami producenta powinny być przyjmowane przez kilka, kilkanaście dni – w okresie najsilniejszego pylenia roślin.
Alergeny pokarmowe – konieczna zmiana diety
W przypadku alergii pokarmowych ograniczenie nawyków związanych ze stylem życia i przyjmowanie leków przez kilka, kilkanaście dni jest niewystarczające. W zależności od tego jak mocno nasilona jest alergia, pacjent musi całkowicie zmienić dietę bądź drastycznie ograniczyć spożycie pokarmów z pewnych grup np. owoców, warzyw, pestek, orzechów, nabiału czy danych rodzajów mięsa.
Alergie pokarmowe objawiają się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego np. wzdęciami, uczuciem pełności w brzuchu i przelewania, brakiem apetytu czy biegunkami. W skrajnych przypadkach mogą wywoływać objawy uogólnione np. w przypadku alergii na skorupiaki i orzechy lub objawy skórne – pokrzywkę alergiczną.
Ropiejące uszy i wysypka na brzuchu – alergeny kontaktowe
Najczęstszą alergią kontaktową jest alergia na nikiel, który jest częstym dodatkiem do metali, z których produkowane są przedmioty codziennego użytku i biżuteria. Bywa, że alergia na nikiel manifestuje się nietypowo np. w postaci wysypki czy swędzenia skóry brzucha i rąk, czyli miejsc, które dotykają metalowych elementów garderoby – guzików, sprzączek, suwaków.