Jak można wspomóc swoją odporność w okresie jesiennym?

Jak można wspomóc swoją odporność w okresie jesiennym?

5 lutego, 2021 Wyłączono przez Wielka zmiana

Jesień to czas zmagania się z przeziębieniem i grypą, kiedy gorsze samopoczucie i ogólne osłabienie towarzyszą większości z nas. Warto wiedzieć co zrobić, żeby wspomóc układ immunologiczny i cieszyć się piękną porą roku, zamiast chodzić do lekarza i źle się czuć. Przyda się kolostrum, regularne spożywanie cytryny, miodu oraz imbiru.

Co robić, żeby nie chorować?

Jesień to piękny czas w ciągu roku, kiedy liście na drzewach zmieniają kolor, trawa zaczyna żółknąć, można zbierać grzyby i kasztany. To jednak również okres intensywnych opadów deszczu, wahań temperatury i uciążliwych wiatrów, kiedy to wirusy i chorobotwórcze zarazki przenoszone są z jednego człowieka na drugiego w bardzo szybkim tempie. Nie można całkowicie uniknąć chorowania, ale można skorzystać ze sprawdzonych sposobów, które pozwalają na pobudzenie układu immunologicznego do gotowości i ochrony przed bakteriami oraz wirusami.

Pierwszą i coraz popularniejszą metodą jest przyjmowanie kolostrum. Mowa o siarze, która jest wytwarzana zarówno przez kobiety, jak i zwierzęta. To bardzo ważny dar, jaki może oferować matka swojemu nowonarodzonemu dziecku, który zawiera wiele cennych składników odżywczych, minerałów i chroni organizm przed szkodliwym działaniem zarazków chorobotwórczych. Bez kolostrum ciało młodego człowieka jest słabe i istnieje duże ryzyko, że organizm będzie zmagał się z wieloma niekorzystnymi skutkami ubocznymi. Siara produkowana jest także przez zwierzęta i zawiera 40 związków więcej niż dojrzałe mleko. Kolostrum poprawia odporność, wpływa na przyswajanie żelaza i może być stosowane przez ludzi w każdym wieku.

Co jeszcze warto robić?

Skutecznym sposobem poprawy odporności jest także sięganie po klasyczne rozwiązania, takie jak miód, cytrynę oraz imbir. To mieszanka, którą warto dostarczyć do organizmu każdego dnia, gdyż stanowi źródło witamin, składników mineralnych i cennych pierwiastków. Doskonale wpływają nie tylko na ogólne samopoczucie, ale dodatkowo są w stanie ochronić przed występującymi często chorobami i dolegliwościami.

Surowa cebula i czosnek powinny stanowić podstawę spożywanych dań. Bardzo ważne, żeby nie poddawać ich obróbce termicznej, gdyż tracą wtedy swoje cenne właściwości. Naturalne antybiotyki są w stanie zapobiegać chorobom, a kiedy organizm szybko i sprawnie likwidują niekorzystne bakterie, wpływając bezpośrednio na patogeny.

Kolostrum dostępne jest w formie tabletek, tak samo, jak i imbir. Cebulę oraz czosnek warto wprowadzić na stałe do diety, a woda z dodatkiem soku z cytryny oraz miodu to doskonały napój w trakcie jesiennych poranków.