{"id":324,"date":"2021-12-25T08:44:08","date_gmt":"2021-12-25T08:44:08","guid":{"rendered":"http:\/\/uklad-pokarmowy-zdrowie-co-i-jak.pl\/?p=324"},"modified":"2022-02-05T09:40:04","modified_gmt":"2022-02-05T09:40:04","slug":"w-jaki-sposob-organizm-trawi-cukier","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/wielkazmiana.pl\/w-jaki-sposob-organizm-trawi-cukier\/","title":{"rendered":"W jaki spos\u00f3b organizm trawi cukier?"},"content":{"rendered":"

Cukier znajduje si\u0119 w wielu produktach. W niekt\u00f3rych wyst\u0119puje naturalnie, jak chocia\u017cby owocach, a\u00a0 do innych zosta\u0142 wprowadzony przez producenta. Znajduje si\u0119 on chocia\u017cby w niekt\u00f3rych w\u0119dlinach, ketchupie oraz pieczywie. Jego trawienie dostarcza organizmowi wielu trudno\u015bci. Warto wiedzie\u0107 w jaki spos\u00f3b odbywa si\u0119 omawiany proces.<\/p>\n

Cukry \u2013 co to takiego?<\/h2>\n

Cukry, zar\u00f3wno naturalne, kt\u00f3re wyst\u0119puj\u0105 chocia\u017cby w owocach oraz miodzie, jak i sacharoza, czyli bia\u0142y cukier bardzo cz\u0119sto blokuj\u0105 wydzielanie sok\u00f3w \u017co\u0142\u0105dkowych. Inn\u0105, niepo\u017c\u0105dan\u0105 cech\u0105 jest wstrzymywanie naturalnego ruchu \u017co\u0142\u0105dka, kt\u00f3ry jest konieczny do w\u0142a\u015bciwego funkcjonowania ca\u0142ego organizmu. Zanim si\u0119gniemy po kolejne ciastko czy s\u0142odkiego batona warto mie\u0107 na uwadze, \u017ce trawienie cukr\u00f3w nie zaczyna si\u0119 w ustach, jak ma to miejsce w przypadku zb\u00f3\u017c, albo w \u017co\u0142\u0105dku, co ma miejsce w przypadku tkanek zwierz\u0119cych. Kiedy do organizmu zostanie wprowadzony cukier udaje si\u0119 on bezpo\u015brednio do jelita cienkiego (mowa o sytuacji, gdy dostarcza si\u0119 go bez po\u0142\u0105czenia z innymi produktami).<\/p>\n

Sytuacja przedstawia si\u0119 nieco inaczej, kiedy cukier spo\u017cywany jest w po\u0142\u0105czeniu z produktem z innej grupy, we\u017amy na to zjada si\u0119 kanapk\u0119 z w\u0119dlin\u0105. W tym przypadku przez jaki\u015b czas cukier pozostaje w \u017co\u0142\u0105dku. W trakcie, kiedy \u017co\u0142\u0105dek zajmuje si\u0119 trawieniem bia\u0142ka zwierz\u0119cego oraz skrobi, cukier sprawia, \u017ce fermentacja kwasowa odbywa si\u0119 jeszcze szybciej. Jest to zwi\u0105zane z temperatur\u0105 panuj\u0105c\u0105 w \u017co\u0142\u0105dku oraz znaczn\u0105 wilgotno\u015bci\u0105. W sytuacji, gdy organizm trawi skrobi\u0119 oraz cukry z\u0142o\u017cone, odbywa si\u0119 ich rozk\u0142adanie na proste cukry, kt\u00f3re funkcjonuj\u0105 pod nazw\u0105 monosacharyd\u00f3w, a ich obecno\u015b\u0107 jest jak najbardziej po\u017c\u0105dana.<\/p>\n

W przypadku po\u0142\u0105czenia skrobi oraz cukr\u00f3w, odbywa si\u0119 fermentacja. Nast\u0119puje ich rozk\u0142ad na dwutlenek w\u0119gla, kwas octowy, alkohol oraz wod\u0119. Kiedy proces trawienia bia\u0142ka jest w\u0142a\u015bciwy, bia\u0142ka zmieniaj\u0105 si\u0119 w aminokwasy, czyli potrzebne substancje od\u017cywcze. W przypadku, kiedy bia\u0142ka wyst\u0119puj\u0105 razem z cukrem, odbywa si\u0119 ich gnicie i rozk\u0142adanie na szereg ptomain oraz leukomain czyli nic innego jak trucizny.<\/p>\n

Daje to do my\u015blenia, tym bardziej, \u017ce w\u0142a\u015bciwe od\u017cywianie si\u0119, pilnowanie kaloryczno\u015bci produkt\u00f3w oraz ich dobrej jako\u015bci mo\u017ce zosta\u0107 zaprzepaszczone, kiedy do organizmu przedostanie si\u0119 kilka niepo\u017c\u0105danych substancji. Zlegaj\u0105 one w \u017co\u0142\u0105dku, gnij\u0105 oraz wytwarzane zostaj\u0105 trucizny z kt\u00f3rymi organizm musi sobie poradzi\u0107. Czy naprawd\u0119 warto tak si\u0119 m\u0119czy\u0107 dla kilku chwil przyjemno\u015bci zwi\u0105zanych ze zjedzeniem czekolady?<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Cukier znajduje si\u0119 w wielu produktach. W niekt\u00f3rych wyst\u0119puje naturalnie, jak chocia\u017cby owocach, a\u00a0 do innych zosta\u0142 wprowadzony przez producenta.…<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":737,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[5],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/wielkazmiana.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/324"}],"collection":[{"href":"https:\/\/wielkazmiana.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/wielkazmiana.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/wielkazmiana.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/wielkazmiana.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=324"}],"version-history":[{"count":2,"href":"https:\/\/wielkazmiana.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/324\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":835,"href":"https:\/\/wielkazmiana.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/324\/revisions\/835"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/wielkazmiana.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/737"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/wielkazmiana.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=324"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/wielkazmiana.pl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=324"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/wielkazmiana.pl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=324"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}