Lecznicze właściwości kakao

Lecznicze właściwości kakao

19 listopada, 2018 Wyłączone przez Wielka zmiana

Nasiona Kakaowca właściwego nie tylko nadają niezwykły aromat czekoladzie, ale również mają właściwości bardzo korzystne dla naszego zdrowia.

Kakaowiec zwyczajny pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Jest wiecznie zielonym drzewem, o rozłożystej koronie, ciemnozielonych liściach i pięknie pachnących, kremowych lub czerwonawych kwiatach. Nasiona kakaowca służą do wyrobu kakao, czekolady, są też wykorzystywane jako środek poprawiający smak i zapach leków.

Kakaowiec to prawdziwa skarbnica substancji leczniczych. Jego nasiona zawierają spore ilości alkaloidów purynowych, głównie teobrominy i kofeiny. Powoduje to, że kakao działa pobudzająco na układ nerwowy, ośrodek oddechowy oraz naczynioruchowy. Nasiona kakaowca dodają, więc energii i rozjaśniają umysł. Związki te działają także moczopędnie, sprzyja to usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, zapobiegając obrzękom. Kakaowiec jest niezwykle bogaty w tłuste oleje, barwniki katechinowe, flobafeny, procyjanidyny oraz sole mineralne bogate w magnez. Dzięki zawartości tych cennych związków kakao ma właściwości przeciwbiegunkowe. Nie bez znaczenia jest też to, że jego regularne spożywanie sprzyja uzupełnianiu magnezu w organizmie, co służy naszemu sercu i układowi nerwowemu.

Kakao odmładza cały organizm. Jest cennym źródłem przeciwutleniaczy. Skutecznie zwalcza wolne rodniki. Sprzyja zachowaniu zdrowia i młodości. Badania amerykańskich naukowców wykazały, że osoby spożywające kakao mogą się pochwalić zdrową piękną i na długo pozbawioną zmarszczek skórą.

Kakao jest najkorzystniejsze dla naszego zdrowia i urody w formie surowej. W zielarniach i sklepach ze zdrową żywnością dostępne są zarówno czekolady z surowego kakao, jak i surowe kakao w proszku. Jest ono tak cenne, ponieważ nie jest poddawane procesowi fermentacji ani palenia, dzięki czemu zachowuje znacznie więcej cennych dla naszego zdrowia składników.
W dzisiejszych czasach kiedy żyjemy szybko i w stresie warto włączyć do codziennego jadłospisu odrobinę kakao. Da nam nie tylko chwilę przyjemności, ale i zdrowie.